De meetresultaten, de uitleg


Vanaf 1995 is wereldwijd een preventie programma gestart om wiegendood te verminderen. Het belangrijkste advies daarin: leg je kind te slapen op de rug! Sindsdien is er gelukkig een grote afname van wiegendood. Echter, er ontstond tegelijkertijd een flinke toename van scheve hoofdjes en/of afplatting van het achterhoofd. Om u en uw baby te helpen hebben we Skully Care ontwikkeld. Skully Care geeft je, nadat je een foto hebt gemaakt, de uitslag in percentages. Wat betekent dat, hoe moet je dat interpreteren? Wat is een CVAI en wat is een CI?

 

De uitleg

De CVAI en CI zijn meetformules die wereldwijd gebruikt worden door onderzoekers en behandelaars van baby’s met een scheef of afgeplat hoofdje. Vanwege deze bekendheid internationaal wordt in Skully care de CVAI en CI gebruikt.

Loveday en De Chalain beschreven de CVAI als eersten in 2001 in hun studie (bron 1).

 

De CVAI gaat over de schedel asymmetrie ofwel het hoofdje is scheef afgeplat (Plagiocephalie). De CI gaat over de afplatting recht-achter, waardoor het hoofdje breder is dan normaal (Brachycephalie).

Figuur 1. Skully care meet automatisch de lengte van de vier lijnen.

De formule is als volgt:

 

 

Diagonaal a= langste diagonaal

Diagonaal b= kortste diagonaal

Afkappunt voor significante Plagiocephalie is 3,5%.

Een voorbeeld:

De baby op de foto (figuur 1) heeft een voorkeursrotatie van het hoofd naar links, dit is goed te zien. Op de lig plek links-achter wordt de schedelgroei geremd. De groei op andere plekken gaat wél door en zo ontstaat een scheef hoofdje. De inhoud van het hoofdje blijft gelijk, zodat de hersenen voldoende ruimte houden. De diagonaal van links-achter naar rechts-voor is korter dan de andere diagonaal van rechtsachter naar links-voor. De CVAI geeft aan hoeveel dat is. Bij dit kindje is de CVAI 6,2% en dat betekent dat de langste diagonaal 6,2% langer is dan de kortste. Het valt nog net in niveau 2 (figuur 2), een milde Plagiocephalie. Misschien denk je: het hoofdje ziet er rond uit, terwijl de ideale vorm langwerpiger is. Deze vorm is afhankelijk van genetische componenten en culturele verschillen. De lijn van oor tot oor is bij dit kindje iets korter dan van neus naar achterhoofd. Als deze lijnen even lang zouden zijn dan is de CI 100%, dat is een duidelijke afplatting. Bij dit kind ligt de CI op 94%, een milde afplatting (Brachycephalie). Het afkappunt voor Brachycephalie wordt door de meeste onderzoekers op 90% gesteld.

Afkappunten en schaal:

Plagiocephaly Severity Scale (bron 2) deelt de ernst van de schedeldeformatie in 5 niveaus in. Zo is snel duidelijk hoe erg de afplatting is.

1. Normaal

2. Mild

3. Matig

4. Duidelijk

5. Zeer duidelijk

 

De Brachycephaly heeft 4 niveaus:

1. Normaal

2. Mild

3. Matig tot duidelijk

4. Zeer duidelijk

 

In 2006 ontwikkelden onderzoekers van Children’s Healthcare of Atlanta de ‘CHOA’ ofwel Children’s Healthcare of Atlanta Plagiocephaly severity scale (figuur 2) .

Figuur 2. Bewerking van Children’s Healthcare of Atlanta plagiocephaly severity scale.

Vertaling en bewerking: E.J van der Grift, kinderfysiotherapeut en founder Skully care.

 

Bronnen:​

 

 1. Benjamin P. T. Loveday, BHB;Tristan B. de Chalain, MD, FRACS (Plast) 
  Active Counterpositioning or Orthotic Device to Treat Positional Plagiocephaly?

   

 2. Mark A. Holowka, MSPO, CPO, Andrew Reisner, MD, Brian Giavedoni, MBA, Janet R. Lombardo, MBA, CPO, and Colleen Coulter, DPT, PhD
  Plagiocephaly Severity Scale to Aid in Clinical Treatment Recommendations

Ondersteuning

Kennisbank

Oefeningen

FAQ

Feedback

Nieuwsbrief

Social

 • Skully Care Youtube
 • Skully Care Linkedin
 • Facebook Skully Care

Copyright © 2020 All rights reserved.

Info@skullycare.com              +31613627767