top of page

Wat betekenen CVAI & CI? Een eenvoudige uitleg voor ouders.

Bijgewerkt op: 27 nov. 2023

Vanaf 1995 is wereldwijd een preventie programma gestart om wiegendood te verminderen. Het belangrijkste advies daarin: leg je kind te slapen op de rug! Sindsdien is er gelukkig een grote afname van wiegendood. Echter, er ontstond tegelijkertijd een flinke toename van scheve hoofdjes en/of afplatting van het achterhoofd. Om u en uw baby te helpen hebben we Skully Care ontwikkeld. Skully Care geeft je, nadat je een foto hebt gemaakt, de uitslag in percentages. Wat betekent dat, hoe moet je dat interpreteren? Wat is een CVAI en wat is een CI?


Skully Care helpt bij het meten, volgen en adviseren van plagio- en brachycephalie. Wanneer jij of je therapeut een foto maakt met Skully Care, geven we de metingen in percentages terug met CVAI en CI. Maar wat zijn de CVAI en CI? Wat betekenen ze en hoe moet je ze interpreteren?


CVAI en CI: Een introductie

CVAI en CI zijn meetformules, ontwikkeld door Loveday en De Chalain (2001). Ze zijn nu de wereldwijde standaard en worden gebruikt door onderzoekers en kinderartsen voor baby's met een scheef of afgeplat hoofd. Skully Care heeft CVAI en CI geïntegreerd vanwege hun internationale reputatie.


CVAI (Cranial Vault Asymmetry Index) richt zich op schedelasymmetrie, ofwel wanneer het hoofdje scheef afgeplat is (Plagiocephalie). CI (Cephalic Index) gaat over afplatting aan de achterzijde, waardoor het hoofdje breder lijkt dan normaal (Brachycephalie).


CVAI en CI: hoe wordt het berekend?




De formules van Loveday & De Chalain (1) zijn:


CVAI(%) = (a-b)/b x 100

waar:a = langere regel van lijn 1 of lijn 3

b = kortere regel van lijn 1 of lijn 3


CI(%) = lengte van lijn 4 / lengte van lijn 2 x 100


Lijn 2 begint bij de neus, kruist het midden van lijn 4 en bereikt de rand van het hoofd (mCVAI).


CVAI en CI: de schaal

De Plagiocephaly Severity Scale classificeert de ernst van schedelvervorming in 5 niveaus. De Brachycephaly Severity Scale classificeert de ernst van schedelvervorming in 4 niveaus. Samen kan men snel vaststellen hoe ernstig de asymmetrie is

Plagiocephaly Severity Scale

Level: CVAI (%): veel voorkomende klinische symptomen:

1 <3.5 Het hoofdje is niet/nauwelijks scheef

2 3.5 tot 6.25 Het hoofdje is een beetje scheef

3 6.25 tot 8.75 Het hoofdje is matig scheef

4 8.75 tot 11.0 Het hoofdje is duidelijk scheef

5 >11.0 Het hoofdje is zeer duidelijk scheef


Brachycephaly Severity Scale

Level: Omschrijving: CI (%):

1 Het hoofdje heeft een normale breedte <90

2 Het hoofdje is iets breder dan normaal 90-95

3 Het hoofdje is matig tot duidelijk te breed 95-100

4 Het hoofdje is (zeer) duidelijk te breed &gt;100


Een voorbeeld:

Een baby heeft een voorkeur voor de linkerkant van het hoofdje, wat resulteert in linker positionele plagiocephalie. Hierdoor wordt de ontwikkeling van de schedel op het deel waar de baby ligt (linkerachterkant) geremd maar gaat de ontwikkeling van de andere kanten door. Dit resulteert in een schedel die lijkt op een parallellogram. De binnenkant van de schedel is prima en de hersenen hebben voldoende ruimte, maar de schedel is licht vervormd. De lengte van linksachter naar rechtsvoor is duidelijk korter dan de lengte van rechtsachter naar linksvoor. Dit wordt onderzocht met behulp van de CVAI. De CVAI voor deze baby is 6,2%, wat betekent dat de langere diagonale lengte 6,2% langer is dan de kortere. Dit valt ternauwernood in niveau 2, milde positionele plagiocephalie links.Als een baby een brachycephalie heeft, ziet het hoofd er vrij rond uit, terwijl de ideale vorm meer langwerpig is. Deze vorm is afhankelijk van genetische componenten en culturele verschillen. De lijnen 2 en 4 bepalen de ernst van brachycephalie.


Als deze lijnen even lang zouden zijn, zou de CI 100% zijn, ernstige brachycephalie. Voor de meeste onderzoekers is het afkappunt voor brachycephalie vastgesteld op 90%.



854 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Hoe verwijder ik een baby uit mijn lijst?

Swipe naar links op de naam van de baby om deze naar het archief te verplaatsen. In het archief kun je opnieuw naar links swipen op de naam om de baby te verwijderen of terug te plaatsen naar de hoofd

Wanneer ontvang ik mijn meting?

Elke meting die met Skully Care wordt gedaan, wordt dubbel gecontroleerd door een van onze specialisten. Als je een Professioneel account hebt, zou je jouw meting binnen 5 minuten moeten ontvangen tij

bottom of page