Plagiocephalie ofwel scheef hoofdje

 

 

Hoe kan het dat de schedel van een baby vervormt?

Op onderstaande afbeelding zie je een bovenaanzicht van een babyhoofdje. De blauwe lijnen en ruitvormen zijn de open schedelnaden en fontanellen. De voorste en grootste van de twee is goed zichtbaar op de afbeelding: een blauwe ruitvorm midden op het hoofdje. De schedelnaden zijn open omdat de hersenen van een pasgeboren baby spectaculair groeien. Elke keer dat het consultatiebureau de omtrek van het hoofdje meet zijn er weer enkele centimeters bij. Je merkt daardoor dat de baby steeds meer kan en slimmer wordt.

Het hoofdje groei snel

Fijn dat het hoofdje snel groeit. Maar in groei kan er verandering optreden. Dit is ook het geval bij de schedel van een baby met een voorkeurshouding. Op de plek waar het kindje het meest ligt vertraagt de schedelgroei. Op de andere plekken gaat het dan juist extra hard met de groei, want de natuur zorgt ervoor dat er voldoende ruimte blijft voor de hersenen. Eigenlijk een goede reactie! De afplatting is daarom alleen een cosmetisch probleem.

We helpen!

Gelukkig kan een hoofdje, doordat het zo snel groeit, ook weer de goede kant op groeien. Maar dan is wél nodig dat het kind veel minder vaak op de afgeplatte plek van zijn hoofd ligt. Kinderfysiotherapeuten zijn geschoold om het kind te stimuleren en ouders te helpen om dit voor elkaar te krijgen.
En, het resultaat kun je duidelijk volgen met de app Skully Care😊.

Ondersteuning

Kennisbank

Oefeningen

FAQ

Feedback

Nieuwsbrief

Social

  • Skully Care Youtube
  • Skully Care Linkedin
  • Facebook Skully Care

Copyright © 2020 All rights reserved.

Info@skullycare.com              +31613627767